Autor: Metsamajandusuudised.ee • 20. veebruar 2020

Kes finantseerib metsamajandusettevõtet raskel ajal?

Selle talve kehvad tingimused aktiivseks metsamajandamiseks ja puiduturu langus on nii mitmegi ettevõtte viinud toimetuleku piirini. Aeg on kaaluda, kas oma tegevuse jätkamiseks on otstarbekas kaasata võõrkapitali.

Kes finantseerib metsamajandusettevõtet raskel ajal?
Mets. Autor: Pixabay

Ettevõtted on äraootaval seisukohal, kas kevade tulekuga metsamajandamine aktiviseerub või peab pikemalt hakkama saama madalseisuga. Kui majanduslik olukord metsanduses lähiajal ei parane, siis nii mõnigi kehvas olukorras ettevõte peab langetama raske otsuse – käibevahendite tagamiseks panema müüki oma kinnistud. Antud olukord loob soodsa võimaluse tugevamatele, kellel on otstarbekas vabanenud kinnistud omandad.

Metsamaahalduse AS-ijuhataja Taavi Raadiku sõnul metsakinnistute hinnad oluliselt langenud veel ei ole. „Kuigi metsamaterjalide hinnad on langenud, ei ole see veel jõudnud kinnistuturule. Tavaliselt tuleb langus viitega või ei jõua üldse kinnistuhindadesse. Seda on küll märgata, et võrreldes mullu sügisega, tuleb täna turule natuke rohkem kinnistuid,” sõnas Raadik.

Praegune olukord loob soodsa olukorra neile, kes soovivad vabanevaid kinnistuid omandada. Metsakinnistute hinnad on ammu nii kõrgel, et metsa soetades kiiret tulu üldiselt ei saa. Metsaost on pikaajaline investeering – tasuvus tuleb enamasti alles 20 aasta pärast. „Vaba raha olemasolul soetavad metsamaad need ettevõtted, kes soovivad oma portfellis metsamaa osakaalu suurendada. Eraisikud ostavad pigem eesmärgiga investeerida pensionipõlve või emotsionaalsetel kaalutlustel,“ kommenteeris Raadik.

Metsamaa müüjate seas on nii eraisikuid kui ettevõtteid. Raadiku sõnul müüvad likviidsuskriisis ettevõtted, kes muidu oma vara ei müüks, kuid on praeguses majandusolukorras sunnitud seda tegema. „Eraisikud müüvad kaasomandi korral, kui omanikud ei saa omavahel metsamajandamise osas kokkuleppele või kiire raha teenimise eesmärgil. Metsaomanikul on soodsam müüa kinnistut, kuna see tehing on maksuvaba, metsamaterjali müük läheb aga maksustamisele.“

Suur osa metsandusettevõtteid kasutab tegevuse finantseerimiseks võõrkapitali. Kõige soodsamalt võib laenu saada pangast, kuid paraku ei ole metsandussektori finantseerimine pankade esmases fookuses. Laenu taotlemine on sageli keeruline ja ajamahukas protsess. Ka ei oska pangad hinnata metsakinnistu reaalset väärtust, mistõttu sageli ei ole laenusumma proportsioonis tagatise väärtusega. Kui on tegemist keskmise või väike ettevõtjaga, siis on pangalaenu saamise võimalus päris väike.

Finantsettevõte, kes tunneb hästi metsasektorit

LandCredit pakub võimalusi nii neile, kes soovivad metsaportfelli osakaalu suurendada, kui ka neile, kes on raskustesse sattunud – vajalik finantseering aitab alles hoida kinnistuid ja üle elada keerulised ajad.

LandCredit on üks vähestest finantsettevõtetest, kes pakub maaomanikele laenu metsa- ja põllumaa tagatisel. Võrreldes pankadega, pakkuvad nad metsakinnistu vastu suuremat laenusummat. Olles sektoris üks tuntumaid pankadeväliseid finantspartnereid, on nad ära teeninud metsamajandajate usalduse. Seda näitab LandCrediti kasv 2019. aastal, kui laenuportfelli suurendati kordades. Ettevõttele on edu toonud metsa- ja põllumajandussektorile keskendumine ja sektori peensuste tundmine.

LandCrediti klientide seas on aktiivselt tegutsevad metsandusettevõtted, kes vajavad täiendavaid vahendeid metsakinnistute või raieõiguste ostuks, käibevahenditeks või muudeks investeeringuteks.

Viis olulist põhjust, miks peaks metsamajandusettevõte eelistama LandCrediti laenu:

1. Keskendumine ainult metsa- ja põllumajandussektorile ja nende sektorite hästi tundmine.

2. Metsamaale õiglase hinna määramine, mis tagab suurema laenusumma. Tagatisena hinnatud kinnistud on samas väärtuses kinnistu turuhinnaga ja antav laenusumma on kuni 80% tagatise väärtusest. Teiste finantsasutuste poolt kardetud riskide – metsavargus, tormikahjud või metsapõleng – esinemine on vähetõenäoline ning ei ole põhjuseks, miks peab tagatise hinna madalamaks määrama.

Metsamaa hindamisel ei ole vaja kalleid, aeganõudvaid ja põhjalikke hindamisakte. Tagatise hindab 1-2 tööpäeva jooksul LandCrediti metsaekspert, kes tunneb hästi metsamaa väärtust ja oskab hinnata metsakinnistute turgu. Maa hindamine on kliendi jaoks tasuta.

3. Vähene bürokraatia. Kõik laenutaotlused saavad LandCreditis kiiresti oma vastused.

4. Paindlikumad ja kliendisõbralikud finantseerimistingimused. LandCredit pakub ettevõttele sellise tagasimaksegraafiku, mis on kliendile rahavooliselt sobivaim. Ilma suurema kuluta saab lõpetada lepingu enne laenuperioodi lõppu. Kliendile vastu tulles on võimalus muuta sõlmitud lepingute maksegraafikuid ja tähtaegu.

5. LandCrediti laen sobib hästi lühiajaliseks finantseeringuks – keskmised laenud on tavaliselt 1-3 aasta pikkused.